14 лист. 2011 р.

Відгук учасниці про першу зустріч «Можливості навчання у Польщі»

Учасниця "Польських тижнів" ділиться своїми враженнями від першого заходу проекту.
Одразу ж післявідкриття 11 листопада проекту “Тижні польської культури», 12 листопада відбулася презентація «Зимової мовної школи у Польщі» ісемінар «Можливості навчання в Польщі».
Наші вельмишановні гості - пан Владислав та пані Юлія презентували нампроект «Діти і молодь без кордонів» і провели інтерактивну лекцію «Можливості навчання в Польщі»
Ці два проекти є тісно взаємопов’язаними, так як на основі першого проекту молодь, в основному школярі випускних класів та студенти останніх курсів можуть долучитися не тільки до культурного осередку Польщі, як країни-сусідки, а і на власному досвіді переконатися, що закордонна освіта і європейський диплом є реальними для кожного з нас. Як кажуть: «аби було бажання шукати можливості, а не причини відмовок того, що це не реально». В нашому житті все можливо, якщо до цього докласти зусиль і терпіння, тоді в майбутньому Ви не будете жалкувати про втрачені можливості і шанс побувати за кордоном з мінімальною затратою коштів на навчання та проживання, а можливо взагалі безкоштовного.
Вельмишановні гості поділилися з нами секретами за допомогою яких ми з Вами маємо змогу, якщо не поїхати навчатися, то просто познайомитися з історією Польщі та культурною спадщиною міст нашої західної сусідки.
Однією з можливостей є проект «Зимової мовної школи у Польщі». Під час якої Ви зможете не тільки підучити польську мову в мовній школі, але й відвідати історичні і культурні пам’ятки Польщі. Крім того, долучитися до духу старовинних міст, які захоплюють своєю архітектурною спадщиною.
За досить невеликий проміжок часу з 2 січня по 13 січня учасники проекту зможуть побачити на власн іочі, якою є культура стародавньої Польщі. Програма проекту є настільки насиченою подіями, що окрім лекційних занять Ви зможете відвідати і практичні заняття, які будуть проведені в вигляді екскурсій по визначним історичним та культурним пам’яткам. Крім цього - море забав: відвідування аквапарку в Польщі, виїзд на один день до Словаччини. Програма включає цікаві зустрічі і живе спілкування з носіями мови.
Як бачимо плюсів в програмі безліч: вивчення мови, знайомство з культурою Польщі, її традиціями, ментальною стороною найближчої сусідки Польщі, нові контакти, знайомства іпросто гарний позитивний настрій від отриманої можливості не просто повчитися, але й по подорожувати, в країні мову, якої Ви вивчаєте. Тому не втрачайте шансі реєструйтеся на поїздку до 1 грудня включно.
Навчання в Польщі, також має свої плюси. Воно, або може бути безкоштовним, якщо Ви підтвердите приналежність до польського роду, отримавши Карту Поляка. Але, навіть і на платній основі Ви зекономите кошти в порівнянні з більшістю наших вузів.
Можливості навчання є для кожного віку починаючи від школярів, закінчуючи випускниками, які хочуть продовжити навчання, або на магістерських програмах, або вже на докторантурі. На даний момент на платну основу вступити можна здавши лише тест на підтвердження знання польської мови, як іноземної та пройти співбесіду заобраною спеціальністю. Лише окремі спеціальності вимагають здачі екзаменів (наприклад, на лікаря). Але все це необхідно дізнаватися безпосередньо у вищоїшколи до якої Ви прагнете вступити.
Ті, хто має карту Поляка, вступають на безкоштовній основі в усі державні вузи, виключенням єприватні в них вступають всі на платну основу. Їм необхідно лише здати екзамени для вступу наконкретну спеціальність так, як і громадянам Польщі.
Як бачимо, Польща відкрила кордони для студентів з України, надаючи можливість отримати якісну європейську освіту за невеликі кошти, або взагалі безкоштовно.
На завершення хочемо додати, що не потрібно опускати руки, якщо перший раз не вдалося вступити до омріяного вишу. Можливо Вам пощастить наступного разу. Тому, будьте наполегливішими і не втрачайте шанс і можливості для побудови власного майбутнього.
Олена Каленська


Немає коментарів:

Дописати коментар