11 квіт. 2011 р.

Освіта очима польських та українських студентів




За традицією, члени Євроклубу «АТІС» зустрічаються по четвергах. Ось і цього разу, не змінюючи сталій традиції, наші активісти зібралися разом в призначений час. Проте ця зустріч все ж стала незвичайною, оскільки вони мали нагоду зустрітися зі студентами з Польщі (якщо бути точними, то з Інституту політології Опольського Університету, де готують бакалаврів та магістрів з таких напрямків, як міжнародні відносини, політологія та журналістика) та обговорити питання, які є актуальними для кожного свідомого студента. Зокрема, мова йшла про участь студентів у вирішенні важливих питань життєдіяльності ВНЗ, в якому вони навчаються. Студенти з Польщі зазначили, що в них представництво студентів в студентській раді складає 10%. Це багато чи мало? Як підкреслили наші гості, цього все ж таки замало для того, щоб безперешкодно вирішувати найболючіші питання за короткий час, проте вони мають змогу не лише не лишатися осторонь поточних подій, але й мати певний вплив на їх розвиток. У відповідь на це станом справ в українських ВНЗ поділилися АТІСівці. Так, було зазначено, що недостатнє представництво студентів в складі студрад, а також певний тиск на думку студентів з боку керівництва вишів значно ускладнюють процес прийняття рішень на користь студентів. Крім того, існує проблема непрозорості процедури обрання членів студентської ради.
Після обговорення такого актуального для студентів з обох країн питання, польська сторона показала декілька відеороликів-презентацій їхнього університету. Українські студенти змогли ознайомитися з інформацією щодо перебігу навчального процесу, організації дозвілля студентів, а також про діяльність студентського телебачення. (Варто зазначити, що в польських ВНЗ є навіть свої студії!).
В цілому можна зазначити, що зустріч була надзвичайно цікавою для обох сторін, оскільки у всі часи студентство завжди було індикатором потреб суспільства в цілому, тому наші активісти змогли дізнатися про них від безпосередніх очевидців внутрішніх подій країни-сусіда.
Маріна Сташина

Немає коментарів:

Дописати коментар